Storm Auto / Biltips / Hvorfor skal jeg vælge leasing?

Hvorfor skal jeg vælge leasing?

Drømmer du om en ny bil, overvejer du måske også om du skal købe eller lease? Denne artikel guider dig igennem de forskellige former for leasing og de klare fordele og ulemper ved at lease din bil.

Hvad er leasing?

Leasing betyder helt enkelt, at du lejer en bil i en længere periode (typisk 1-4 år). Det er en finansieringsform, hvor et leasingselskab har ejendomsretten over bilen, og du – leasingtager – har brugsretten over bilen. Når du indgår en leasingaftale, betaler du typisk en engangsydelse og efterfølgende månedlige leasingydelser, for at have bilen til rådighed.

Der er overordnet set to forskellige typer af leasing; operationel eller finansiel.

Operationel leasing

Operationel leasing er en full-service-aftale, hvor leasingselskabet står for alle udgifter til reparationer, services, mm. – det er simpelthen indregnet i din månedlige ydelse.

Med andre ord er operationel leasing en leasingform, hvor du som leasingtager slipper for alle de bekymringer og uforudsete omkostninger, der kan være forbundet med at have en bil. Du ved præcis, hvilke udgifter du har på bilen per måned. Punktum.

Når leasingperioden er slut, afleverer du blot bilen. Du skal ikke bøvle med restværdi og videresalg – du skal bare koncentrere dig om at finde en ny (leasing)bil.

Finansiel leasing

Med finansiel leasing er det stadigvæk et leasingselskab der finansierer bilen og derved har ejendomsretten, og dig som leasingtager der har brugsretten over bilen.

Du betaler en månedlig ydelse, men derudover skal du selv betale udgifter til reparationer, services, mm. Når kontrakten udløber, står du selv for at sælge eller købe bilen til den fastsatte restværdi, hvilket er nemmere da bilen står uden afgift.

Da du selv forestår flere potentielle udgifter, er den månedlige ydelse selvfølgelig også mindre end ved operationel leasing. Derudover har du begrænset dit værditab væsentligt ifht. et almindeligt køb og har langt mindre kapitalbinding.

De mest populære leasingkontrakter for finansiel leasing er flexleasing og splitleasing.

Flexleasing

Med Flexleasing har du en meget fleksibel og økonomisk leasingform, der er velegnet til de lidt dyrere biler.

Du betaler kun afgift for de måneder, leasingaftalen kører over, plus rente af restafgiften - og du har mulighed for stilstandsperioder.

Splitleasing/deleleasing

Deleleasing er den ideelle leasingform til firmabiler.

Det er en ordning, hvor en privatperson og et firma hver indgår en aftale om at lease den samme bil. Begge parter deles om omkostningerne og da det er leasingselskabet og ikke firmaet, der stiller bilen til rådighed, udløser det ingen firmabilbeskatning. Samtidig sparer virksomheden de omkostninger, som privatpersonen afholder.

Man beslutter ved kontraktens indgåelse den forventede kørselsfordeling, f.eks. 80% erhverv og 20% privat. Samtidig udarbejdes der et driftsbudget ud fra de forventede udgifter, som opkræves månedligt. Smart!

Fordele ved leasing

Du kender dine månedlige udgifter 100% (operationel leasing)
Du binder ikke kapital i en bil
Du kan skifte bil noget oftere – nemt og bekvemt
Der er oftest en laver ydelse på leasing end ved køb der skal finansieres
Bilen er nemmere at sælge igen, da den står uden afgift (finansiel leasing)

Ulemper ved leasing

Du ejer ikke selv bilen – det gør leasingselskabet
Ved finansiel leasing hæfter du selv for restværdien
Ønsker du en kontrakt på +4 år er det som regel billigere at købe selv
Kører du flere kilometer end angivet på kontrakten, kan det være dyrt

Storm Auto samarbejder med Carta Autofinans A/S. Dem kan du læse mere om her.

Storm Auto har løbende en håndfuld interessante biler på lager, der er særdeles velegnet til leasing. Og har vi ikke din drømmebil, kan vi altid skaffe den hjem.

Har du spørgsmål omkring leasing eller andet bilrelateret er du altid velkommen til at kontakte os.

Skrevet af Henrik Kolding, Indehaver af Storm Auto og bilnørd

Nyhed
Skoda

Skoda Enyaq

iV Sportline
Skoda Enyaq iV Sportline